Aşağıdaki bilgilendirmeler Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs ile mücadelede ruh sağlığını koruma önerileri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Koronavirüs ile mücadelede fiziksel sağlığınız kadar ruhsal sağlığınızı da korumaya özen göstermelisiniz. Ruh sağlığını korumak bağışıklık sisteminizi korumaya destek sağlar.
- Evde geçirdiğiniz gününüzü planlayın. Gününüzü boşa geçiriyor olma duygusuna izin vermeyin.
- Günlük planınıza doğal başa çıkma yöntemleri ekleyin. Bunun için ev içerisinde size iyi gelen, yapmaktan hoşlandığınız, sizi rahatlatan aktiviteleri listeleyin ve günlük planınıza ekleyin.
- Daha önce denemediğiniz rahatlama yolarını keşfedin ve bunları da günlük planınıza ekleyin.
- Sosyal medya kullanım sürenizi kontrol altında tutmaya çalışın. Kendinize sosyal medyada kalma süreleri belirleyin ve sürenin sonunda mutlaka uzaklaşın. Tekrar sosyal medyaya dönmeden arada en az iki saat olmasına müsaade edin.
- Sadece güvenilir ve bilimsel kaynaklardan gelen bilgi ve korunma yollarına itibar edin.
- Sosyal medyada sizi üzen veya korkutan hiçbir haberi bir başkası ile paylaşmayın. Sizi üzen veya korkutan her şey başkası içinde korku vericidir ve depresyonu arttırır. Kendinizi olduğu kadar başkasını da koruyun.
- Sürekli haber izlemenin, dinlemenin ve okumanın en büyük stres faktörü olduğunu unutmayın. Okumalarınızı sizi rahatlatan alanlara kaydırmaya çalışın.
- Dünya Sağlık Örgütü korona ile mücadelede en önemli etkenin sosyal ilişkiyi sürdürmek olduğunu belirtiyor. İzolasyan ve yalnızlık duygusundan uzak durun ve arkadaşlarınız ve ailenizle bir arada olmanın güvenli (video, telefon v.b.) ve hatta yaratıcı yollarını keşfetmeye çalışın.
- Hayatın içerisinde her ne olursa olsun espriye, mizaha yer verin, izin verin. Mizah en iyi başa çıkma yollarından birisidir.
- Düzenli beslenme ve uyku stresi azaltır.
- Bütün gün ev içerisinde olsanız bile mutlaka fiziksel egzersize yer verin. En az yarım saat yapılan günlük egzersizlerin psikolojik sağlamlığı arttırdığı araştırmalarla ispatlanmıştır.
- Ailenizdeki çocukları olduğu kadar yaşlıları da sakinleştirmeniz ve durumu onlara kaygılarını arttırmayacak şekilde açıklamanız önemlidir.
- Gerek duyuyorsanız psikolojik destek almaktan çekinmeyin.